Ştiri

Investiții de 60 milioane Euro în Zona Economică Liberă Bălți pentru 2016

În perioada 23-26 februarie, administratorul principal al ZEL „Bălți”, Marin Ciobanu, a efectut o vizită de lucru în Germania, la sediul companiilor Draexlmaier și Sumitomo. Cu această ocazie, conducerea companiilor au anunțat că vor realiza investiții de circa 60 milioane în ZEL Bălți începând cu 2016.

În prima parte a vizitei, administratorul principal al ZEL „Bălți” a avut o întrevedere cu conducerea concernului „Draexlmaier”, vicepreședinții Angerer Ziegfried și Eckert Karl-Heinz. Ultimii au anunțat decizia finală de a investi în construcția unei noi fabrici în cadrul ZEL ”BĂLȚI” pe parcursul anului curent. Proiectul presupune construcția în „greenfield” a 27.000 m.p. spații de producție și administrative, unde vor activa 2500 noi angajați la producția de cablaje electrice pentru automobile. Suma estimativă a investiției este de 31 mln euro.

La finalul întrevederii, administratorul principal al ZEL „Bălți” a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a concernului Draexlmaier (un leu din porțelan) pentru suportul primit în ultimii șase ani în procesul de promovare și dezvoltare a afacerii lor în Republica Moldova.

În cea de-a doua parte a vizitei a avut loc întrevederea cu conducerea de vârf a concernului „Sumitomo”, cu sediul central din Wolfsburg, Dirk Hochmal și Achim Stepczynski. Discuțiile au vizat un nou proiect care presupune construcția în „greenfield”, a unei fabrici pentru producția cablajelor electrice pentru automobile. Suprafața totală construită va fi de 25.000 m.p., fiind create 3200 locuri noi de muncă, dintre care mai bine de 180 de persoane vor fi ingineri. Suma investiției se ridică la 27 milioane euro (până la 17 milioane euro pentru construcție și 10 milioane euro pentru dotarea cu echipament și utilaje).

La invitația administratorului principal ZEL „Bălți”, Marin Ciobanu, s-a convenit și asupra organizării unor vizite de afaceri în Republica Moldova a furnizorilor acestor mari companii, precum și disponibilitatea managerilor germani de a analiza posibilitatea de colaborare cu companiile autohtone și înlocuirea treptată a furnizorilor internaționali cu cei locali.

Precizăm că, în prima decadă a lunii martie, administratorul ZEL „Bălți”, Marin Ciobanu va efectua o vizită de lucru în Berlin, Germania, unde va participa la o serie de întrevederi în Bundestag-ul și Cancelaria Germaniei. Discuțiile se vor concentra pe teme ce țin de identificarea mecanismelor și resurselor financiare pentru anumite programe de subvenționare a companiilor din Republica Moldova care doresc să coopereze cu investitorii germani prezenți în țara noastră.

Informații suplimentare:

Compania Draexlmaier este fondată în anul 1958, are la moment peste 60 de fabrici în 20 de țări, unde muncesc 55 mii angajați. Cifra de afaceri a concernului Draexlmaier în anul 2015 a constituit 3,7 miliarde euro, fiind unul dintre liderii mondiali în producția de sisteme de bord, cablaje electrice, module complexe interioare  pentru automobilele Audi, BMW, Mercedes-Benz, Bugatti, Cadillac, Jaguar, Maserati, Land Rover, Porsche, Lamborghini, Tesla și VW.  În anul 2011 compania a mai realizat o investiție de 30 milioane euro în ZEL ”BĂLȚI” prin  construcția unei fabrici moderne. În cadrul ZEL ”BĂLȚI”, la compania Draexlmaier activează cca. 3000 de angajați, cu un salariu mediu de 6800 lei. Pentru anul 2015, compania a contribuit la intrările de numerar în regiune cu cca 400 milioane lei, dintre care mai bine de 210 milioane lei au constituit salariile angajaților, iar 80 milioane lei – diferite taxe și impozite.

Concernul Sumitomo are o istorie de peste 400 de ani în obținerea și prelucrarea cuprului, iar din 1897 activează și în domeniul cablajelor electrice pentru automobile, antrenând în această activitate peste 180 mii muncitori, în 331 de fabrici dispersate în 33 de țări. Per total, în concern sunt 1,5 milioane angajați, implicați în peste 100 de direcții de activitate. Negocierile pentru extinderea afacerilor în Republica Moldova au început în luna noiembrie a anului 2013, în cadrul primei vizite a Administratorului principal al ZEL ”BĂLȚI” la sediul Sumitomo din Germania, cînd conducerii concernului i-au fost prezentate avantajele și facilitățile activității în regim de ZEL în Moldova. Totodată, menționăm că Sumitomo este unul dintre clienții concernului austriac Gebauer&Griller, care a investit în anul 2013 în ZEL ”BĂLȚI” 20 milioane euro.