Ştiri

O nouă extindere a Zonei Economice Libere “Bălți”

În cadrul ședinței Parlamentului Republicii Molodva din 20 noiembrie curent, cu votul a 68 de deputați, a fost adoptat un proiect de lege cu privire la extinderea ZEL Bălți în orașul Cahul și Orhei. Prin această extindere vor fi create două subzone în orașul Cahul și o subzonă în orașul Orhei, cu o suprafață totală de circa 40 hectare.

Decizia de creare a subzonei din orașul Orhei are la bază scrisoarea de intenție a companiei Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN),  parte a concernului Sumitomo Electric Industries Group care include peste 300 de subdiviziuni și companii afiliate în peste 30 de țări ale lumii, cu un număr total de peste 180,000 angajați. Este de menționat că doar SEBN operează în 21 de țări cu un număr total de peste 25,000 angajați.

Reprezentanții SEBN au vizitat în nenumărate rînduri Republica Moldova, efectuînd o analiză profundă a oportunităților de afaceri ca pînă la urmă să se decidă în favoarea orașului Orhei, pe un teren de circa 8 ha, unde vor fi realizate investiții de 17 milioane Euro, în construcția unei fabrici de 25,000 m2. În procesul de implementare a proiectului investițional vor fi create circa 3200 de locuri noi de muncă, ceea ce reprezintă 20% din angajații întregului raion Orhei. Singura condiție pentru realizarea acestui proiect a fost de a oferi acestui teritoriu statul de zonă economică liberă.

Totodată, și pentru locațiile din Cahul s-a manifestat un interes sporit din partea investitorilor, grație potențialului uman și economic al localității, cît și a poziției geografice favorabile. Luînd în considerare interesul investitorilor atît pentru opțiunea greenfield, cît și brownfield, împreună cu administrația publică locală s fost  identificat un teren de circa 33 ha de teren greenfield, care aparține Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, în imediata apropiere a căruia se găsesc toate utilitățile necesare și corespunde doleanțelor potențialilor investitori. Pentru opțiunea brownfield, s-a identificat teritoriul ”Uzinei de confecţionare a pilonilor din beton armat (SA ”USBA”)”, care nu mai funcționează  deja de mai mulți ani. Deoarece singura posibilitate de implementare a proiectelor investiționale pe teritoriul orașului Cahul potențialii investitori o văd doar în regim de zonă liberă, care oferă nu doar anumite avantaje la export dar și protecția investițiilor din partea statului, administrația localității a venit  cu inițiativa de a acorda statut de zona libera teritoriilor respective, aprobată de către Parlament.

Suntem ferm convinși că existența unor spații și terenuri cu statut de zonă economică liberă va crea premise pentru atragerea investițiilor în orașele Cahul și Orhei, și va contribui la dezvoltarea lor economică durabilă, inclusiv  a localităților limitrofe, oferind o bază sustenabilă pentru implementarea reformelor și proiectelor sociale inițiate de către administrațiile publice locale. Bat mai mult, experiența zonei economice libere din Bălți demonstrează că activitatea unor asemenea companii internaționale contribuie la dezvoltarea în lanț și a altor sectoare ale economiei printr-o intensă și benefică colaborare cu întreprinderile mici și mijlocii din localitățile respective.