Ştiri

Vizita în ZEL ”BĂLȚI” a Ambasadorului Regatului Belgiei

În data de 14 martie 2013, Zona Economică Liberă ”BĂLȚI” a fost vizitată de către  Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Belgia pentru România și Republica Moldova, Philippe BEKE.

În cadrul întrunirii, Administratorul principal al ZEL ”BĂLȚI”, dl. Marin CIOBANU, a realizat o prezentare succintă a Zonei Economice Libere ”BĂLȚI”. În  prezentare s-a făcut referință la potențialul economic și uman al orașului, avantajele regionale ale prezenței ZEL ”BĂLȚI” în or. Bălți și planul de dezvoltare a acesteia. Totodată, a fost menționată importanța implementării acestui element modern de atragere a investițiilor străine directe, stringent necesare pentru dezvoltarea economiei regiunii, crearea numărului locurilor de muncă cu salarii atractive, și nu în ultimul rând, creșterea încasărilor la bugetul local.

Totodată, Administrația ZEL ”BĂLȚI” a organizat o scurtă excursie pe la companiile rezidente și la unele companii locale, amplasate în vecinătate.

La finalul evenimentului, dl. Ambasador s-a arătat interesat de posibilitățile dezvoltării afacerilor companiilor belgiene în ZEL ”BĂLȚI” și a manifestat voința spre organizarea unui forum moldo-belgian în mun. Bălți, similar celui moldo-austriac petrecut la 21 septembrie 2011.

 

Notă: La evenimentul din 21 septembrie 2011 au participat reprezentanţii mediului de afaceri din Austria (cca. 35 companii), Ambasadorul Austriei, reprezentanții APL și mediului de afaceri din Republica Moldova. În rezultat, Concernul austriac Gebauer&Griller a decis extinderea afacerilor sale în țara noastră prin investiția în construția în ZEL ”BĂLȚI” a unei fabrici de producție a cablului electric pentru industria automotive. Volumul investițiilor se va ridica la cca. 21 mln. euro,  iar Volumul anual al vînzărilor va constitui cca. 55 mln euro, fiind create cca 120 locuri noi de muncă cu un salariu minim de 5 mii lei.